Профил

С какви функции разполагат съвременните бариери?

Автоматичните бариери са най-доброто средство за контрол над преминаването и престоя на автомобили в една обособена зона. Напълно автоматизирани паркинг системи забелязваме все по-често – на паркингите към търговски комплекси, административни сгради, хотели, жилищни блокове, кооперации и др.

Високотехнологичните системи за контрол на достъпа, към които спадат бариерите разполагат с огромен брой функции, позволяващи голям брой решения при охраната и управлението на различните обекти. Паркинг системите са специално пригодени да работят на открито и при всякакви метеорологични условия, притежават ясно открояваща се маркировка и монитори, осигуряващи отчетливо изображение при всякакви светлинни условия, включително при силно слънце.

Как функционират автоматичните паркинг системи?

Автоматичните бариери могат да осъществяват пропускателен режим на входни или изходни точки, като преминаването (освобождаването на рамото) може да се осъществи след таксуване за престой или чрез картова идентификация. Една Вход/Изход паркинг система се състои от:

  • Входящ терминал;
  • Бариера;
  • Индуктивни датчици.

При системите, използващи автотаксуване е възможно внедряване на фискален принтер, който автоматично да издава фискален бон при заплащане на съответната такса. Бариерите, организирани за абонаментно или служебно ползване на паркинг зоната извършват отчитане на предварително зададени данни, посредством четец, с който е оборудван входящият терминал. Картите се издават от администрацията на паркинга и имат срок на валидност, който се отчита от софтуера на системата. При невалидни безконтактни карти не може да се премине през входно/изходните точки.

Преминаването през автоматичните паркинг системи се извършва по следния начин:

Зоната за преминаване на автомобили е ограничена от рамото на бариерата, което се освобождава след идентификация с абонаментна карта или издаване на баркод билет – при платен престой. За целта водачът на автомобила трябва да натисне бутон, намиращ се на входящия терминал.

След отваряне на бариерата и преминаване на автомобила, индуктивните датчици, монтирани под пътната настилка подават сигнал към входящия терминал, при което рамото отново се спуска и затваря зоната за преминаване. Когато автоматичната паркинг система е монтирана и на изходната точка се извършва валидиране на баркод талона, който изчислява дължимата за престой сума. След нейното заплащане се позволява на автомобила да напусне паркинга, като индуктивните датчици отново отчитат преминаването и затварят бариерата.

Пропускателната способност на модерните паркинг бариери е до 8 - 10 автомобила в минута, като една такава система може да работи съвместно и с други системи за контрол на достъпа – най-често се използва софтуер за отчитане на работно време в големите производствени предприятия и административни сгради. Софтуерът, използван от входящия терминал е способен да отчете и съхрани голям обем данни, които при нужда могат да бъдат поискани от администрацията. Данните са защитени чрез автоматично периодично архивиране и съхранение.

 

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
Блогът на efektna

Категории · Архив

рекламирай тук